Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi idő után kapom meg a kész fotóimat?

Az esküvői anyagokat legkésőbb 40 munkanappal az esküvő dátuma után adom át. Minden más kisebb fotózásnál 2-4 hét alatt készülnek el a képek.

Mit jelent az, hogy egy fotó „retusált”?

Alapvetően retusálás alatt az utómunkát értem a szolgáltatásban. Fontos tudni!, hogy nálam a retus nem azt jelenti, hogy valakit felismerhetetlenné teszek. Senkinek nem fogok természetellenesen tökéletes bőrt/alakot varázsolni, és senkinek nem fogom kivasalni az arcát. Ugyanakkor ha pont a nagy napon van egy zavaró pattanás valakinek az arcán, vagy egy olyan bőrhiba, ami közeli képeknél nagyon előnytelen, akkor azokat természetesen eltüntetem. De a retusálás/utómunka a fotóknál nálam elsősorban a vágásban és a színkezelésben merül ki.

Milyen érvek vannak amellett és az ellen, hogy külön napon legyen az esküvői kreatív fotózás?

Mellette: Helyszín, idő, fotózás hangulata: Többek között az szól mellette, hogy akárhova mehetünk. Nem kell a közelben egy tisztást keresni, vagy egy tavat, vagy bármit, mert időnk mint a tenger. Ugyanígy nem kell kapkodni sem, szóval sokkal stresszmentesebb az egész. Mivel a kreatív alapvetően arról szól, hogy felszabadult hangulatú fotók készüljenek, az, hogy van időnk, felbecsülhetetlen érték. Nem vár vissza a násznép, vagy nem kell azon izgulni, hogy ők mit csinálnak majd, unatkoznak majd, megcsúszik a program..stb. Általában ilyenkor a menyasszonyok nem öltöznek ki pont ugyanúgy, mint az esküvő napján (ezt javasolni is szoktam), a hajuk ki van bontva, kényelmes cipőben vannak (akár túrabakancsban az erdőben), ami megint csak ad egy jó hangulatot az egésznek.

Ellene: Külön költsége van, ez tény, és ez mindenképp ellene szól. Mivel ilyenkor teljesen más helyszínre megyünk általában, mint ahol az esküvő van, nekem is van vele útiköltségem, plusz nyilván plusz idő és energia. Illetve nem minden párnak van kedve újra felhúzni az esküvői szettet ilyenkor, és sokan szeretnék pontosan ugyanazt a sminket és hajat elkészíteni, így annak megint külön költsége van. Illetve ez egy külön napon rá kell szánnia magát a párnak arra, hogy felkerekedjen fotózni.

Azt hiszem minden ellene szóló érv után is érződik, hogy én mindenképp javaslom a külön napon való esküvői kreatívot. 

Mennyi ideig tart egy jegyesfotózás?

Nagyjából 1-másfél óra.

Ha mi nem tudunk dönteni, neked van ötleted hova menjünk fotózni?

Igen! Illetve a legtöbbször igen. Budapest és Pécs környékét elég jól ismerem, így azokhoz vannak listáim, belvárosi, vagy a városokhoz közeli helyszínek is. Ezekről tudok listát is küldeni. Emellett Balaton mellett vannak még helyszínek, ahol van már tapasztalatom. Ha teljesen máshol szeretnétek, akkor tudunk együtt gondolkodni.

Vállalsz külföldi fotózásokat?

Nagyon szeretnék! Imádok utazni (szerintem az esküvőfotózást nem is lehet máshogy csinálni, hiszen országon belül is nagyon sokat mozog az ember). Nagyon örülnék egy (vagy több) külföldi felkérésnek!

Fotózol beltéren is, vagy csak külső helyszíneken dolgozol?

Úgy fogalmaznék, hogy természetes fényekkel szeretek dolgozni. Aztokat ismerem és tudom használni. Ettől függetlenül fotózok beltéren: vagy valakinél otthon (családi fotózásoknál fordult eddig elő elsősorban), illetve vannak stúdiók, ahol természetes fényekben, gyönyörűen berendezett termekben van lehetőség fotózni (Budapesten ilyen a Nordix Fotóstúdió, NDustrials, Pécsen majd megnézem mi :D)

Szoktál brand fotózást csinálni?

Akadtak már ilyen munkáim, de nem olyan sok. Ez az egyik terület, amerre szeretném jobban bővíteni a portfóliómat.

Megkaphatjuk a nyers fotókat?

Erre sajnos nincs lehetőség. Nem titok, hogy egy fotó nem abban a képi világban készül el, amit egy portfólióban láthattok. Nem „úgy jönnek ki a gépből”. Az én elvem az, hogy a fotós szolgáltatással nem csak annyit vásárol egy ember, hogy egy fotós egy drága gépnek a gombját nyomogatja, és utána abban a nyers állapotban meg is kapja az ügyfél a képeket. A fotós szolgáltató kiválasztásával valaki annak az adott embernek a világlátását, a „vízióját” is választja ki. A képek hangulata, színvilága nagyon fontos egy vizuális szolgáltatásnál. Akkor van kész egy kép, amikor színkezelve, utómunkázva van. Félkész munkát pedig ki szeretne átadni?

Mennyi ideig tart egy esküvői kreatív fotózás az esküvő napján, és miért nem mindegy mikor kezdünk?

Ha azt választjátok, hogy az esküvő napján legyen a kreatív fotózás, akkor érdemes úgy időzíteni, hogy nettó 40 percre legalább szükség van ahhoz, hogy biztos készüljenek szép fotók rólatok. Ennél kevesebb idővel nem tudom garantálni, hogy lesz annyi jó kép, amennyit szeretnétek. „Nettó” alatt azt értem, hogy ha más helyszínen szeretnétek fotózni, mint ahol lakodalom van (mondjuk egy közeli tónál, erdőben…stb), akkor az oda vezető+vissza utat leszámítva legyen 40 perc maga a fotózás.

A kezdés több okból sem mindegy. A portfóliómban általában azokat a képeket láthatjátok, ahol csodaszép naplemente fényekben fotózunk, és a legtöbbször külön napon (de erről később). Fontos tudni, hogy a fények nagyon sokat változnak a nap során. Délben például ha süt a nap, akkor „hidegek” a fények, és „élesek” az árnyékok. Ha ilyenkor fotózunk, akkor olyan éles árnyékok vannak az arcokon, amit semmilyen utómunkával nem tudok eltüntetni. Nem fogok tudni olyan fotósorozatot készíteni, ami miatt potenciálisan engem választottatok. A másik nagyon gyakorlati oka, főleg nyári esküvőknél, hogy a déli órákban megsültök. A vőlegényen sokszor 3-4 réteg ruha van (trikó, ing, mellény, zakó), a menyasszonyi ruhák is általában több rétegűek, és nagyok. Szóval ha nem fotós szempontból nézzük, akkor sem praktikus ilyenkor kreatívozni.

Miért jó a jegyesfotózás?

Soksok szempontból igazából. Egyrészt egy jó alkalom arra, hogy találkozzunk, legyen egy személyes benyomásotok rólam. Másrészt ti is szokjátok, hogy fotóznak titeket. Így se én, se a helyzet nem teljesen ismeretlen mikor eljön az esküvő napja.

Mi alapján válasszuk ki a fotózás helyszínét?

Jegyesfotózásnál: Első körben mindig azt javaslom a pároknak, hogy olyan helyszínt válasszanak, ami valamiért közel áll hozzájuk (első randi helyszíne, eljegyzés helyszíne…stb). Úgy gondolom az ember jobban érzi magát egy olyan helyszínen, ami valamilyen módon kötődik hozzá. Másik opció, hogy ha van olyan hely, ahol „mindig is szerettetek volna” pár képet, akkor jön az a terv. Harmadik lehetőség, hogy kérdezzetek engem, van pár listám, ahonnan tudok javasolni én is helyszíneket.

Családi fotózásnál: Első körben azt érdemes eldönteni, hogy kinti vagy benti helyszínt szeretnétek, és ezzel együtt, hogy otthon, nálatok, vagy valahova szeretnétek elmenni. Minden opciónak megvan az előnye és a hátránya. Akár ha úgy döntötök, hogy kint a természetben fotóznátok, vagy egy stúdióban, tudok ajánlani helyszíneket.

Portré fotózásnál: Portréknál érdemes egy szempont alapján elindulni. Miért szeretnék fotósorozatot magamról? Van egy szép új ruhám? Akkor a ruhához érdemes helyszínt nézni (még ha így furán is hangzik). Vagy esetleg a honlapomra szeretnék pár képet magamról? Akkor édemes inkább beltéren/stúdióban fotózni. Vagy csak szeretném megörökíteni, hogy éppen ennyi idősen milyen voltam? Ha már megvan a fotózás célja, meglesz a helyszín is.

Mikor jelentkezzek be egy fotózásra?

Esküvőre minél előbb! Sokszor más 1-másfél évre előre lefoglalnak 1-1 időpontot. Ha biztosan szeretnéd, hogy én fotózzalak titeket, érdemes minél előbb lefoglalni az időpontot.

Jegyesfotózásnál azt szoktam mondani, hogy mivel legfeljebb 4 hét mire átadom a kisebb fotózásaim anyagát, így ha mindenképp szeretnéd megkapni a képeket esküvő előtt, akkor a fotózásnak minimum egy hónappal a nagy nap előtt kell lennie. Ezt is érdemes minél előbb kijelölni, mert még így is közbejöhet bármi (időjárás vagy betegség).

Páros, családi, portréfotózásoknál: Azt érdemes tudni, hogy áprilistól októberig az esküvőszezon miatt nagyon sűrű a fotós élet, szóval ilyenkor 3-4 héttel előtte érdemes már jelezni, hogy szeretnétek fotót. Októbertől áprilisig sokkal rugalmasabb vagyok,. Ez alól kivétel a babaváró fotózás, mert azt nem lehet nagyon halogatni, így arra mindig megpróbálok időt szánni.

Mi van olyankor ha rossz idő van a leegyeztetett fotózás napján

Attól függ mit jelent a rossz idő. Ha zuhog az eső, és ti erdőben szeretnétek fotózni, akkor természetesen át tudjuk rakni (ebben igyekszem nagyon rugalmas lenni). Ha viszont felhős az idő, vagy köd van, azok nagyon jól tudnak mutatni a képeken. Ilyen esetekben is át tudjuk tenni a fotózást, de én kifejezetten szeretem az ilyen hangulatú fotózásokat, így ezt nem szoktam javasolni.

Vállalsz rendezvényfotózást?

Igen, volt már rá példa. Főleg kiállításmegnyitókat, keresztelőket, vagy más családi rendezvényeket vállalok. A koncertfotózás nem az én területem.